Me fytyrë të kthyer nga njëri-tjetri flenë çiftet më të lumtura


Çiftet më së shpeshti flenë të kthyer me shpinë nga njëri-tjetri, ndërkaq më të kënaqur janë ata që flenë të kthyer me fytyrë nga njëri-tjetri. Mirëpo, edhe më të lumtur janë ata që flenë sa më afër njëri-tjetrit.

Pozita në të cilën flini gjumë zbulon se sa është e fortë dhe e lumtur lidhja juaj, kanë konstatuar shkencëtarët e Universitetit të Hertfordshires në një studim të bërë me 1.100 veta, transmeton Telegrafi.
Më shumë se gjysma e çifteve të cilët flenë me fytyrë të kthyer nga njëri-tjetri janë të lumtur, mirëpo njësoj thonë edhe 74 për qind e tyre të cilët flenë të kthyer me shpinë nga njëri-tjetri, derisa më të lumturit janë ato çifte të cilat preken me shpinë apo flenë të përqafuar. Çiftet më së shpeshti flenë të kthyer me shpinë nga njëri-tjetri, një e treta e tyre janë të kthyer në të njëjtin drejtim, ndërkaq vetëm 4 për qind flenë me fytyrë të kthyer nga njëri-tjetri.
Rreth 34 për qind e çifteve flenë goxha afër njërit-tjetrit dhe preken, ndërkaq pothuajse 12 për qind e tyre kanë distancë nga njëri-tjetri vetëm 2,5 centimetra. Ndër ata që flenë të përqafuar, janë të lumtura ato çiftet të cilat flenë me fytyrë të kthyer nga njëri-tjetri.
Pothuajse 94 për qind të cilët preken gjatë gjumit janë të lumtur dhe të kënaqur me lidhjen e tyre, ndërsa njësoj mendojnë 68 për qind e tyre të cilët flenë në pozitën në të cilën nuk kanë kontakte në pozitën në të cilën flenë.
Hulumtimet e mëhershme kanë konstatuar që njerëzit të cilët flenë në pozitën fetale janë të pavendosur, dhe kanë prirje vetëm për të kritikuar. Gjumi në shpinë lidhet me njerëzit e sinqertë dhe të sigurt, ndërkaq ata që flenë në bark janë perfeksionistë. Njerëzit që flenë me këmbë gjysmë të lakuara janë të gatshëm për pajtim dhe kompromise. /Telegrafi/  

10 shtete më aktive seksuale


Seksi më së shpeshti praktikohet në SHBA, ndërkaq më së shumti kënaqen banorët e Australisë, madje plot katër minuta.

Në një sajt është shfaqur harta e cila tregon banorët e cilit shtet më së shumti dhe më së gjati kënaqen në seks.
Sipas këtyre të dhënave, seksi më së shpeshti praktikohet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ndërkaq më së gjati kënaqen banorët e Australisë. Madje plot 4 minuta.
Kjo është lista e shteteve të cilat më së shumti kënaqen në dhomën e gjumit:
Amerika 3:45
Kina 2:40
Kanadaja 3:41
Mbretëria e Bashkuar 2:56
Rusia 3:31
Franca 4:02
Australia 4:02
Meksikoja 3:23
Spanja 3:22
Italia 2:50
/Telegrafi/

Dita ideale e meshkujve? E pabesueshme sesa minuta dëshirojnë të bëjnë seks


Është fakt i njohur që meshkujve shpesh u shkon mendja te seksi. Një hulumtim më i ri britanik zbulon se sa minuta në ditë më me qejf do t’i kalonin në aktivitete seksuale.

Hulumtimi i sipërpërmendur i bërë për firmën “Unilever”, prodhuese e mallrave të përdorimit të gjerë, ka treguar që dita ideale për meshkujt do të dukej saktësisht kështu: 4 orë e 19 minuta seks, ndërkaq për obligime afariste mezi 3 orë e 36 minuta. Me miqtë dhe me familjen do të shoqëroheshin 3 orë e 22 minuta brenda ditës. Në gjumë do t’i kalonin 3 orë e 22 minuta, ndërsa në ushqim saktësisht 2 orë e 38 minuta.
E po, ku do t’i shpenzonin 29 minuta të mbetur të ditës? Duke u rregulluar para pasqyrës. Hulumtimi gjithashtu ka zbuluar që 64 për qind e meshkujve të anketuar rregullisht përdorin smartphone mobitel dhe tabletët në tualete, ndërsa 26 për qind e tyre mendojnë për obligimet e tyre të përditshme derisa bëjnë dashuri me partneren, transmeton Telegrafi.
Gjysma e të anketuarve më të rinj se 34 vjeç janë të brengosur se mos po u humbet ndonjë përvojë jetësore nëse e tërë dita nuk u është e mbushur me obligime. /Telegrafi/

Përse nuk është mirë të aktroni kur bëni seks!


Në dhomën e gjumit sinqeriteti është mënyra më e mirë, nëse është për t’i besuar një hulumtimi më të ri të bërë në Kanada. Në të vërtetë, hulumtimi i ri tregon se si njerëzit janë shumë të shkathët të zbulojnë se a po aktron orgazmën partneri apo partnerja, prandaj aktrimi nuk ka kurrfarë kuptimi.

Edhe meshkujt, edhe femrat, janë njësoj të vetëdijshëm për kënaqësinë seksuale të partnerit apo edhe për mungesën e kënaqësisë. Hulumtimi tregon se si komunikimi seksual dhe aftësia e njohjes së emocioneve janë çelës i mirëkuptimin ndërmjet partnerëve.
Kemi zbuluar sesi mesatarisht edhe meshkujt, edhe femrat kanë perceptim goxha të saktë të kënaqësisë seksuale të partnerit të tyre, thotë mjekja Erin Foils, autore e studimit, dhe shton se gjatë hulumtimit kanë zbuluar që komunikimi i mirë u ka ndihmuar pjesëmarrësve që të kuptojnë kënaqësinë seksuale të partnerëve të tyre. Madje, edhe kur komunikimi ka qenë i keq, shumica e personave edhe më shumë janë treguar goxha të saktë në matjen e kënaqësisë seksuale.
Studimi ka përfshirë 84 çifte të cilat kanë qenë pjesa më e madhe e studimit mbi shprehitë dhe kënaqësitë seksuale, transmeton Telegrafi. Secili person gjatë hulumtimit ka plotësuar pyetësorin për kënaqësinë e tij seksuale dhe për perceptimin e kënaqësisë seksuale të partnerit. Rezultatet kanë treguar se meshkujt shumë shpesh konsiderojnë që partneret e tyre janë më pak të kënaqura seç duhet të jenë, gjë që mund të kuptohet që në krevat janë më të mirë seç mendojnë.
Edhe shkencëtarët e Universitetit Vaterlo në Ontario thonë se si rezultatet e studimit të tyre tregojnë sesi partnerët shumë shpesh kanë probleme të ndërsjella mirëkuptimi, ndërkaq pikërisht mirëkuptimi i kënaqësisë seksuale të partnerit mund të ketë rezultate pozitive.
Eksperti për lidhje ndërmjet çifteve dr. Pam Spurr, lidhur me këtë temë, siç shkruan “Daily Mail”, ka shkruar librin e tij “Sex Academy”: “Shumica e njerëzve konsiderojnë se si për ato gjëra nuk është e detyrueshme të bisedohet sepse ‘partneri thjeshtë e di” se si ndihen, dhe kjo në njëfarë mënyre mund të paraqesë problem apo mund të jetë shumë pozitive. Është shumë me rëndësi që “ai lexim i mendjes” të mos bëhet gabimisht”. /Telegrafi/

Sa shpesh masturbojnë femrat


Edhe pse shumica e femrave i shmanget bisedës rreth kësaj teme, një studim i ri ka treguar që nuk janë edhe aq të turpshme kur janë vetëm në krevat apo në shoqëri me partnerin.
Studimi i publikuar në revistën Journal Of Sex Research ka treguar që të gjitha femrat masturbojnë (të gjitha që kanë pranuar të marrin pjesë në këtë hulumtim), transmeton Telegrafi.

Disa këtë veprim e kanë bërë vetëm një herë në jetë, ndërkaq shumica e tyre e bëjnë çdo ditë. Nga 20 femra, së paku 18 prej tyre përdorin mjete ndihmëse seksuale, madje edhe kur “argëtohen” vetë, apo kur janë bashkë me partnerin.

Edhe pse janë të vetëdijshme që meshkujt më shpesh masturbojnë, edhe femrat mjaft shpesh e bëjnë këtë gjë, por rrallë kur janë vetëm.

Konkludimi i përgjithshëm është që masturbimi femrën e bën më të lumtur, andaj edhe shumica e tyre kënaqen duke masturbuar duke bërë dush në mëngjes. /Telegrafi/

Si të kemi një martesë të lumtur


Cilat janë sekretet e një martese të lumtur? Si t’ia bëjmë që të analizojmë lidhjen tonë dhe të kuptojmë nëse ka ende shpresë për t’u rikthyer bashkë, apo tashmë është shumë vonë?
Ja disa metoda që vijnë nga sociologë dhe psikologë amerikanë.
Çështje strategjie
Këshilla e parë që i jepet çiftit është të organizojë së bashku një dasmë të bukur, praktikë që shkenca bashkëshortore e quan “kapitalizim”, për shembull të festoni bashkë për suksesin e njërit nga partnerëve, si fillimin e një pune të re, një fitore sportive, apo një ditë veçanërisht pozitive për ju. E dyta është t’i demonstroni partnerit se jeni krenarë për të, jo vetëm me fjalë por edhe me vepra. Çdo gjë ka formulën e saj matematikore dhe ja cila është strategjia e tretë. Sipas një studimi të Universitetit të Uashingtonit, pas çdo pesë gjesteve të bukura, bëhet një gabim. Në fakt, ajo për të cilën të gjithë pyesin është nëse “Martesa është vërtet matematikë?”.
Sekretet e tjera
Në vendin e katërt është renditur çështja e standardeve dhe pritshmërisë. “Të kesh nga martesa arritje të mëdha, rritet mundësia që një lidhje të ketë sukses”, thekson autorja. Një aspekt tjetër i rëndësishëm është që të mos pretendoni që bashkëshorti t’iu bëjë të lumtur. Kjo sepse lumturia, në pjesën më të madhe të rasteve, është një karakteristikë e lindur e individëve. T’ia japësh këtë përgjegjësi tjetrit do të ishte një gabim i madh, njësoj sikur të mos i lejonit vetes të merrnit frymë. Pastaj janë miqtë dhe bota e jashtme: “Ndonjëherë të përmirësosh një lidhje, do të thotë ‘të bësh pak pushim’. Si? Duke forcuar lidhjet me familjen, miqtë dhe shoqërinë, por gjithmonë duke pasur parasysh rëndësinë e eksperiencave të reja dhe gjërave të bukura së bashku”. Pjesë e rëndësishme e një marrëdhënieje është edhe seksi. Ndonjëherë do të ishte mirë t’i harronit angazhimet dhe të shkonit menjëherë në shtëpi për të bërë dashuri me gruan ose burrin.

Studimi: Përmasat e mëdha nuk garantojnë grua besnike


Burrat shpesh e shohin madhësinë e organit gjenital, si një simbol të forcës dhe fuqisë seksuale. Por rezulton që kur vjen puna tek besnikëria e gruas, më i madh nuk është më i mirë.
Ndryshe nga besimi i përgjithshëm, një studim i kryer në Kenia zbuloi se burrat që kishin penis më të madh, kishin më shumë gjasa të tradhtoheshin nga gratë e tyre.
Kërkuesit intervistuan 545 çifte të martuara në Kenia, në mënyrë që të kuptonin më mirë zakonet e lidhjes së tyre dhe më saktësisht, faktorët që ndikonin tek krijimi i lidhjeve jashtëmartesore.
Studiuesit kërkuan raportime nga partnerët në lidhje me përmasën e penisit të erektuar. Ajo që zbuluan ishte e pazakontë:
Çdo centimetër gjatësi nga mesatarja rriste mundësinë që gruaja të ishte e përfshirë në një lidhje jashtëmartesore.
Femrat i referoheshin penisit të madh, si shkaktar i dhimbjeve dhe mungesës së rehatisë gjatë seksit, ndryshe nga sa besohet përgjithësisht.
 Faktorë të tjerë që shkaktonin tradhtinë tek femrat ishin dhuna në familje, mohimi i seksit apo pozicioneve që donin dhe mungesa e kënaqësisë seksuale.

Si je më i lumtur, i martuar apo beqar?


Romantikët e thekur, pretendojnë se nuk ka një çmim që mund t’i vihet dashurisë, ndërkohë ky idealizëm i tyre, me sa duket hidhet poshtë, nga ata të cilët qëndrojnë pak më shumë me këmbë në tokë. Janë pikërisht një grup ekonomistësh evropianë të cilët e kundërhtojnë këtë, madje edhe me prova. Sipas studimit të tyre, të botuar në “Financial Times”, vlera monetare e një martese shkonte në rreth 100 mijë dollarë për vit.

Edhe pse në përpjestim të zhdrejtë të potencialit të tyre fizik njerëzit në SHBA, gjithmonë e më shumë e shtyjnë martesën e tyre për në një moshë më të vonshme. Pavarësisht pritshmërive, me sa duket, meshkujt dhe femrat po i japin më shumë kohë vetës, para se të bëjnë hapin vendimtar, të vendosin unazën në gisht. Nga viti 1970 deri në 2003, sipas studimeve, mosha mesatare e femrave që vendosnin të martoheshin, ishte nga 20 në 25, ndërkaq shumë të rritur, preferojnë të jetojnë pa një partner, kjo edhe falë numrit rritje e sipër të rasteve të divorcit. Kështu për thuajse 30 vjet, numri i atyre të cilët jetojnë vetëm, është gati trefishuar.

Sipas studiuesve psikologë, por edhe sociologë, kjo ka ndodhur sepse në fakt më shumë se një nevojë, në këto tridhjetë vjet, martesa ka filluar të shihet si një zgjedhje. Bashkëjetesa është ajo e cila po preferohet gjithnjë e më shumë, mjafton të shohësh edhe realizimet e fundit hollivudianë të cilët tregojnë mënyrën e jetesës, jo vetëm amerikane, por në përgjithësi të shoqërisë njerëzore në vitet e fundit. Instiktet e njeriut janë shumë të komplikuara dhe njëkohësisht të çuditshme për t’iu dhënë një shpjegim të mirfilltë.

Ideja se të gjesh shpirtin binjak dhe të jetosh me të, na sjell lumturinë apo i shton vlera jetës sonë, mund të jetë e vërtetë, por mund edhe të mos jetë. Studimet kanë treguar se njerëzit e martuar kanë tendencë të fitojnë më shumë para dhe të jetojnë më gjatë se beqarët. Me sa duket, nga rezultatet e këtyre studimeve, martesa ka tendencën të jetë edhe promotor edhe i shëndetit të mirë. Të dhënat nga Qendra Amerikane për Kontroll dhe Parandalim  të Sëmundjeve, tregojnë se ata të cilët janë martuar, kanë më pak mundësi të bien pre e veseve të tilla si duhani, alkooli, dhimbjet e kokës apo sëmundjet depresive. Rreziqet më të mëdha për t’u prekur nga këto, i kanë njerëzit e pa martuar.

Mirëpo e gjitha është vetëm një anë e medaljes me emrin “martesë”. Të vësh bast mbi faktin se martesa të sjell lumturinë dhe ruan shëndetin, mund të jetë shpesh herë me rrezik. Tek e fundit, ëndërrat e mbështetura tek partneri perfekt, mbahen tanimë në fijë të perit, duke qënë se në përgjithësi, rastet e divorcit janë shtuar. Përshembull, në SHBA, gati 48% e martesave përfundojnë në divorc.

Megjithatë, psikologët kanë përcaktuar martesën si indikatorin kryesor të lumturisë. Pavarësisht kombësisë apo etnisë së grupëve të marra në studim, njerëzit anë e mbanë botës, deklarojnë se lumturinë më të madhe e shohin tek martesa, më shumë se tek një karrierë e realizuar, paratë që fitojnë, apo komuniteti. Një anketim i vitit 2005, në SHBA, mbështet këto studime dhe rezultatet e tyre. të kuptohet drejtë, njerëzit nuk pretendojnë se martesa sjell lumturinë, por një martesë e mirë sipas tyre, të bën të lumtur më shumë se ç’mund të të bëjë një karrierë e arrirë, apo një rrogë e lartë.

43 % e të martuarve iu përgjigjën pyetësorit duke thënë se ata ishin shumë të lumtur, krahasuar me 24 % të beqarëve. Këto rezultate i referoheshin të dyja gjinive. Mirëpo, çdo shkencëtar dhe studiues i mirë e di, që rezultatet kanë gjithnjë vend për interpretim dhe për çështje të tilla, asgjë nuk është “e prerë me thikë”. Për ta bërë më të qartë lidhjen e lumturisë me martesën, apo beqarinë, do të duhet të deduktohet se cila vjen fillimisht, martesa, apo lumturia?

Kur mbaron muaji i mjaltit

Një studim i 24 mijë çifteve gjermane, mori në shqyrtim eksperiencën e muajit të mjaltit tek të sapomartuarit, duke parë edhe ndikimin e kësaj faze, në jetën e mëvonshme bashkëshortore. Duke gjurmuar nivelet e lumturisë në 15 vjet martesë, psikologët gjetën se fill pas martesës, çiftet e reja pësonin një ngritje të nivelit të lumturisë, kurse më pas, ky nivel binte gradualisht, duke iu rikthyer atij të mëparshmit, paramartesor, ose në kushtet edhe më të këqija, nën nivelin e lumturisë paramartesore. Ata e lidhën këtë situatë, më një tjetër pak a shumë të ngjashme; pasurimin e shpejtë financiar.

Ashtu sikurse, për njerëzit me të ardhura të ulta, ngritja e këtyre të ardhurave mund të çonte në ngritje të nivelit të lumturisë, për një periudhë të shkurtër kohore, ashtu edhe të sapomartuarit, pësonin ngritje të nivelit të lumturisë, vitet e para të martesës. Mirëpo, sipas studiuesve, sa më shumë të mësohet individi me të njejtën gjendje, në këtë rast situatë ekonomike, apo martesë e lumtur, aq më shumë kjo situatë e humb shkëlqimin e saj. Megjithatë kjo nuk mohon rezultatet e studimit mbi lumturinë në radhët e çifteve të martuara, por prej kësaj, disa psikologë kanë arritur në përfundimin se personat e martuar dhe të lumtur, janë persona të cilët në fakt, lumturinë nuk e gjetën thjesht tek martesa.

Kështu sipas tyre, lumturia e njerëzve përcaktohet nga disa faktorë si gjenetikë, shoqërorë, ekonomikë, personaliteti dhe rrethanat e jetës. Gjithashtu personat e lumtur janë përgjithësisht ata persona të cilët në jetën shoqërore janë aktivë, shoqërizohen pa vështirësi dhe për rrjedhojë janë të predispozuar të kërkojnë një tjetër njeri, i cili t’ju pëlqejë, të ndihen rehat me të dhe të martohen e të jenë të lumtur. E parë në këtë këndvështrim, lumturia ka ardhur para martesës.

Ashtu sikurse për çdo event tjetër të rëndësishëm të jetës, i cili shkëlqimin e tij e ka për një periudhë të caktuar kohore dhe kaq, pas kësaj jeta rrjedh e njejtë. Studimi mbi çiftet gjermane tregoi se ndonëse pas bumit të madh të lumturisë, bashkëshortët i ktheheshin gjendjes së mëparshme, megjithatë,rastet për divorc ishin të ulta. Ndërkaq rastet më të shpeshta të divorceve, shiheshin në radhët e atyre, të cilët që në fillimet e tyre kishin një nivel të ulët lumturie.

Pritshmëritë për lumturinë martesore, mund të luajnë një rol shumë të rëndësishëm në gjendjen e lumturisë. Kështu, një studim në Florida vëri dallimin mes asaj çka njerëzit sillnin me vete në martesë dhe asaj çka njerëzit prisnin të gjenin tek martesa. Nëse partnerët kanë pritur që martesa t’jua bëjë jetën shumë herë më të lumtur, duke iu transformuar atë në një botë mrekullish, atëherë është e nevojshme që këta partner të kuptojnë aftësitë reale të tyre, në të kundërt është njësoj si  të pretendosh të fitosh vendin e parë në olimpiadën e matematikës, në një kohë që nuk di as veprimet më të thjeshta të mbledhjes apo zbritjes.

Si përfundim, ashtu sikurse edhe ka rezultuar edhe nga anketimet dhe studimet e shumta, këmbanat e martesave mund të sjellin një të ardhme të lumtur, por për të përmbushur shprehjen “të lumtur përgjithmonë”, do t’ju duhet të thoni me shumë se një “po e dua”! Martesa nuk ka një shkop magjik t’ju sjellë papritur lumturinë, është karakteri personal, i zhvilluar gjatë viteve të beqarisë dhe i plotësuar në martesë ai që ndikon më tepër./100revista

Si funksionon dashuria tek qëniet njerëzore


Nëse keni rënë ndonjëherë në dashuri, ndoshta e keni konsideruar këtë ndjenjë si një varësi. Dhe e dini se çfarë? Keni të drejtë. Siç rezulton, shkencëtarët po zbulojnë se i njëjti proces kimik, që zhvillohet gjatë varësisë ndodh edhe kur ne biem në dashuri.
Dashuria është një gjendje kimike e mendjes sonë, e cila është pjesë e gjeneve tona dhe e ndikuar nga edukimi ynë. Ne jemi të prirur për romancë, sepse supozohet të jemi prindër të dashur, që kujdesen për foshnjat e pafuqishme.
Në këtë artikull, do të shohim se çfarë është në të vërtetë dashuria dhe se çfarë ndodh në trupin tonë? Çfarë na bën të biem në dashuri dhe siguron që të qëndrojmë në atë gjendje. Do të shohim se çfarë na tërheq me dikë fillimisht. A është feromoni i tyre, apo thjesht përshtaten me “modelin e dashurisë”?

Çfarë është dashuria?

Dashuria romantike na  gjallëron dhe na motivon njëkohësisht. Ajo është gjithashtu thelbësore për vazhdimin e species sonë. Pa dashurinë romantike, ne do të jetonim në një shoqëri krejtësisht të ndryshme, që do të ngjante më shumë me disa (jo të gjitha) nga qarqet sociale në botën shtazore. Kimikatet që veprojnë në trurin tonë, kur ne jemi të dashuruar, shërbejnë për disa qëllime dhe qëllimi kryesor është vazhdimi i specieve tona. Këto kimikate janë ato që na bëjnë të duam të formojnë familje dhe të kemi fëmijë. Pasi të kemi fëmijë, ato kimikate ndryshojë për të na inkurajuar të qëndrojmë së bashku për t’i rritur këta fëmijë. Pra, në një farë kuptimi, dashuria në të vërtetë është një varësi kimike që ndodh për të na mbajtur të riprodhuar .
Pavarësisht nga vendi apo kultura, dashuria romantike luan një rol të rëndësishëm. Edhe pse dallimet kulturore se si shfaqet dashuria ndryshojnë në një masë të madhe, fakti se dashuria romantike ekziston është i padiskutueshëm.
Por çfarë është ajo që na bën të biem në dashuri me dikë, madje që në shikim të parë?

Çfarë na bën të biem në dashuri?

Ne të gjithë kemi një model për partnerin ideal të ngulitur diku në nënndërgjegjeshëm tonë. Është kjo hartë dashurie, që vendos se cili person në një ambjent të mbushur me njerëz kap syri ynë . Por si është formuar ky model?

Shfaqja

Shumë studiues kanë spekuluar, se ne priremi për të hulumtuar tek anëtarët e gjinisë së kundërt, që na kujtojnë prindërit tanë. Disa kanë gjetur madje, se ne priremi të jemi të tërhequr për ata, të cilët na kujtojnë veten. Në fakt, psikologu David Perrett, në Universitetin e St Andrews në Skoci, bëri një eksperiment, në të cilin ai shndërroi një foto të dixhitalizuar të fytyrës së vetë subjektit në një fytyrë të seksit të kundërt. Pastaj, i kërkoi subjektit të zgjidhte nga një seri e fotografive, të cilën ai ose ajo e zgjodhi si më tërheqës. Sipas Dr. Perrett, subjektet e tij gjithmonë preferuan shndërrimin e versionit të fytyrës së tyre (ata nuk e njohën atë si fytyrën e tyre).

Personaliteti

Ashtu si pamja, ne priremi për të formuar preferencat tona për ata që na kujtojnë prindërit tanë (ose të tjerët afër nesh gjatë fëmijërisë), për shkak të kuptimit të tyre, personalitetit, humorit, çfarë i pëlqen apo nuk i pëlqen, etj.

Feromonet

Tema e debatuar për feromonet e njeriut ende mbart një peshë të konsiderueshme në fushën e kërkimit të dashurisë. Fjala “Pheromone” vjen nga fjalët greke pherein dhe hormon , që do të thotë “bartës eksitimi”.
Në botën e kafshëve, feromonet janë si parfum “gjurmë” që gjenden në urinë apo djersë, të cilët diktojnë sjelljen seksuale apo tërheqjen e seksit të kundërt. Ato ndihmojnë kafshët të identifikojnë njëri-tjetrin dhe të zgjedhin një partner me një sistem imunitar mjaft të ndryshëm nga i tyri për të siguruar pasardhës të shëndetshëm. Ata kanë një organ të veçantë në hundët e tyre të quajtur organi vomeronasal (VNO), që zbulon këtë lëndë kimike pa erë.
Ekzistenca e feromoneve tek njeriu u zbulua në vitin 1986 nga shkencëtarët në Qendrën Kimike Senses, në Filadelfia dhe homologes të saj në Francë. Ata i gjetën këto kimikate në djersën e njeriut . Edhe VNO është zbuluar tek disa njerëz, por jo tek të gjithë. Edhe në qoftë se VNO nuk është e pranishme tek të gjithë ne, ka ende dëshmi, se aroma është një aspekt i rëndësishëm i dashurisë (vini re ku lulëzon industria e parfumeve). Një eksperiment është kryer, ku një grupi femrash iu vunë përpara këmishat me djersë të një grupi meshkush dhe iu kërkua të zgjidhnin atë për të cilin ato ndjenin më shumë “tërheqje”. Ashtu si në botën shtazore, shumica e femrave zgjodhën një këmishë nga mashkulli, sistemi imunitar i të cilit ishte më ndryshe nga ai i saj.

Afrodiziakët

Sipas shoqatave të ushqimit, afrodiziakët janë të bazuara në “folklor, jo fakt.” Megjithatë, njerëzit vazhdojnë të besojnë në dashurinë e ndikuar nga efektet e ushqimeve të caktuara, bimeve dhe ekstrakteve. Ka disa afrodiziakë të zakonshëm, që mund, ose nuk mund të kenë efekte reale në jetën tuaj të dashurisë si:
- Asparag: me përmbajtje vitaminë E, ky perim thuhet se stimulon hormonet e seksit.
- Speci djegës: Disa studiues thonë se të hani speca djegës shkakton lirimin e endorfinës, e cila mund të çojë në “gjëra të tjera.”
- Çokollata: Ky ushqim i parapëlqyer për Ditën e Shën Valentinit përmban fenilethilaminë, një nga kimikatet që trupi juaj prodhon natyrshëm kur jeni në dashuri.
- Midhje: Përmbajnë nivele të larta të zinkut, të cilat thuhet se rritin prodhimin e testosteronit. Testosteroni rrit epshin për të dyja gjinitë.
- Të tjerat përfshijnë xhinxhifil , insekte etj.
Shumica e këtyre janë të kërkuara për të krijuar dëshirën për seks, ose për të përmirësuar aftësinë seksuale mashkullore, sesa për tërheqje partneri. Por, nëse jeni të stimuluar, hormonet ju bëjnë më të interesuar dhe atëherë keni më shumë gjasa për të takuar dikë dhe të bini në dashuri. Pra, edhe nëse ato nuk funksionojnë vërtet, disa thonë se në qoftë se ju mendoni se funksionojnë, keni bërë gjysmën e rrugës.

Llojet, fazat e dashurisë: Epshi dhe tërheqja

Ekzistojnë tri lloje të dallueshme apo faza të “dashurisë”:
- Epshi, ose pasioni erotik
- Tërheqja apo pasioni romantik
- Bashkimi ose angazhimi
Kur këto të treja së bashku të ndodhin me të njëjtin person, ju do të keni një lidhje shumë të fortë. Ndonjëherë, megjithatë, dikush i zgjedhur nga epshi, nuk mund të jetë ai që kemi rënë në dashuri me të.

Epshi

Kur ne jemi të rinj, vetëm pas pubertetit , estrogjeni dhe testosteroni bëhet aktiv në trupin tonë për herë të parë, për të krijuar dëshirën për të përjetuar “dashuri”. Këto dëshira, si epshi, luajnë një rol të madh si gjatë pubertetit, ashtu edhe në të gjithë jetën tonë. Sipas një artikulli nga Lisa Diamond, me titull “Dashuria dhe dëshirat seksuale”, epshi dhe dashuria romantike janë dy gjëra të ndryshme të shkaktuara nga substrate të ndryshme themelore. Epshi evoluoi për qëllime seksuale të çiftëzimit, ndërsa dashuria romantike evoluoi për shkak të nevojës për të lindur fëmijë. Pra, edhe pse ne shpesh përjetojmë epshin për partnerin tonë romantik, ndonjëherë nuk ndodh – dhe kjo është normale. Apo, ndoshta ndodh, por ne gjithashtu kemi epsh pas dikujt tjetër? Sipas Dr Diamond, edhe kjo është normale.
Seksologu i njohur John, heq vijën midis dashurisë dhe epshit në këtë mënyrë: “Dashuria ekziston mbi bel, epshi poshtë tij. Dashuria është lirike, epshi i fëlliqur”.
Feromonet, duket se luajnë një rol të rëndësishëm pas epshit. Pa epshin, ne kurrë nuk mund të gjenim dikë të veçantë. Por, ndërkohë që epshi na mban me “sytë rreth e rrotull”, është dëshira jonë për romancë, që na çon në tërheqje.

Tërheqja

Ndërsa ndjenjat fillestare mund (ose nuk mund) të vijnë nga epshi, ajo që ndodh më vonë nëse marrëdhënia përparon, është tërheqje. Kur tërheqja apo pasioni romantik, hyn në lojë, ne shpesh e humbin aftësinë tonë për të menduar në mënyrë racionale, të paktën kur është fjala për objektin e tërheqjes sonë. Thënia e vjetër se “dashuria është e verbër” është me të vërtetë e saktë në këtë fazë. Ne shpesh jemi të pavëmendshëm ndaj ndonjë boshllëku që mund të ketë partneri ynë. Ne idealizojmë rreth tyre dhe nuk mund t’i heqim nga mendjet tona. Ky preokupim i madh mekanik, është pjesë e biologjisë sonë. Ne do të ecim më thellë nëpërmjet kimikateve të përfshira në tërheqje, në kiminë e dashurisë .
Në këtë fazë, çiftet shpenzojnë shumë orë për të njohur njëri-tjetrin. Nëse kjo tërheqje mbetet e fortë dhe është ndjerë nga të dy , atëherë ata zakonisht hyjnë në fazën e tretë: bashkimin.

Bashkimi

Bashkimi apo angazhim, është dëshira për të ndenjur më tepër bashkë. Ju keni kaluar fantazinë e dashurisë  dhe po hyni në dashurinë e vërtetë. Kjo fazë e dashurisë duhet të jetë mjaft e fortë për t’i bërë ballë shumë problemeve dhe çmendurive. Studimet nga Universiteti i Minesotës kanë treguar se ne e idealizojmë më shumë atë që duam në një marrëdhënie gjatë fazës së bashkimit.
Edhe psikologët në Universitetin e Teksasit në Austin kanë ardhur në të njëjtin përfundim. Ata gjetën se idealizimi, duhet për t’i mbajtur njerëzit së bashku dhe për t’i mbajtur ata të lumtur në martesë . “Zakonisht, kjo është një çështje e një personi që ka raport të mirë me partnerin, duke e parë si partner më të përgjegjshëm”, thotë Ted Huston, pjesëtar i studimit. “Njerëzit, të cilët kanë tendencë ta bëjnë këtë, qëndrojnë në marrëdhënie më gjatë se ata që nuk munden.”
Rol kyç në këtë fazë luajnë oksitocina , vasopresina dhe endorfina, të cilat lëshohen gjatë aktit seksual.
Le të gjejmë më shumë lidhje me kiminë e dashurisë…

Kimia e dashurisë


Veprojnë shumë kimikate në trurin dhe trupin tuaj, kur jeni në dashuri. Hulumtuesit kanë mësuar gradualisht shumë më tepër në lidhje me rolet që luajnë të dy partnerët, kur bien në dashuri dhe janë në një marrëdhënie afatgjatë. Sigurisht, estrogjeni dhe testosteroni luajë një rol në zonën e prirjeve seksuale. Pa to, ne kurrë nuk mund të kemi sipërmarrje në fushën e “dashurisë reale”.
Kjo mendjelehtësi fillestare, që vjen kur biem për herë të parë në dashuri, përfshin ndryshime në rrahjet e zemrës , skuqje të lëkurës dhe pëllëmbë të djersitura. Hulumtuesit thonë, se kjo është për shkak të dopaminës, norepinephrine dhe phenylethylamine që çlirojmë ne. Dopamina është menduar të jetë “kënaqësi kimike”, që prodhon një ndjesi të begatshme. Norepinephrine është e ngjashme me adrenalinën dhe shkakton rrahje të forta të zemrës dhe eksitim. Sipas Helen Fisher, antropolog dhe studiues i mirënjohur, së bashku këto dy kimikate prodhojnë energji ngazëllimi intensiv, pagjumësi, mall, humbje të oreksit dhe vëmendje të përqendruar. Ajo gjithashtu thotë, “trupi i njeriut lëshon koktej të ngazëllimit të dashurisë,  vetëm kur plotësohen disa kushte dhe … burrat e prodhojë atë më lehtë se femrat, për shkak të natyrës së tyre më tepër vizuale.”
Hulumtuesit janë duke përdorur rezonancë magnetike funksionale (fMRI) për të studiuar  trurin e njerëzve, kur ata shohin në një fotografi objektin e tyre të dashurisë. Sipas Helen Fisher, atë që shohin ata në ato skanime nuk ka lidhje me fazën e romancës, por me fazën e tërheqjes, e cila është si një makinë biologjike e përqëndruar në një person. Scans tregoi rritjen e fluksit të gjakut në zonat e trurit me përqendrime të larta të receptorëve për dopaminës, lidhur me zonat e mallit, euforisë dhe varësisë. Nivelet e larta të dopaminës janë të lidhura edhe me norepinephrine, e cila rrit vëmendjen e kujtesës afatshkurtër, hiperaktivitin, pagjumësinë dhe sjelljen e orientuar. Me fjalë të tjera, çiftet në këtë fazë të dashurisë përqëndrohen në marrëdhënien e tyre dhe shumë pak tek të tjerat.
Një tjetër shpjegim i mundshëm për fokusimin intensiv dhe pamjen e idealizuar që ndodh në fazën e tërheqjes, vjen nga hulumtuesit në University College në Londër. Ata zbuluan se njerëzit që kanë rënë në dashuri, kanë nivele të ulëta të serotoninës dhe gjithashtu qarqet nervore, të lidhura me mënyrën se si ne i vlerësojnë të tjerët, janë nën presion. Këto nivele të ulëta të serotoninës janë të njëjta si ato që gjenden në njerëzit me çrregullime të tërheqjes, ndoshta duke shpjeguar se pse të dashuruarit tërhiqen pas partnerit të tyre.

Lidhjet kimike

Në dashuri romantike, kur dy njerëz kanë edhe marrëdhënie seksuale, lëshohet oksitocina, e cila ndihmon lidhjen. Sipas studiuesve në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, hormoni i oksitocinës ka treguar të jetë “i lidhur me aftësinë për të ruajtur marrëdhënie të shëndetshme ndërpersonale dhe kufij të shëndetshëm psikologjikë me njerëz të tjerë.”Kur ajo lëshohet gjatë orgazmës, fillon të krijojë një lidhje emocionale. Oxytocina është e lidhur edhe me marrëdhënien nënë – foshnje nga kontraktimet e mitrës gjatë lindjes së fëmijës dhe refleksit të nevojshëm për dhënien e gjirit.
Vasopressin , një hormon antidiuretic është një tjetër faktor që lidhet me formimin marrëdhënieve monogamous afatgjatë. Dr Fisher beson se oxytocin dhe vasopressin ndërhyjnë mes shtigjeve të dopamines dhe norepinephrine, e cila mund të shpjegojë përse zbehet dashurie pasionante pas bashkimit.
Endorphins, përveçse zbut dhimbjet natyrore të trupit, gjithashtu luan një rol kyç në marrëdhëniet afatgjata. Ajo prodhon një ndjenjë të përgjithshme të mirëqenies, duke përfshirë zbutjen, të qënit paqësor dhe i sigurt. Ashtu si dopamina, edhe norepinephrine, endorphins lëshohen gjatë aktit seksual; apo edhe gjatë kontaktit fizik, ushtrimeve dhe aktiviteteve të tjera. Sipas Michel Odent e Qendrës Primal të Kërkimeve të Shëndetësisë Londër, endorfina shkakton një “varësi si e drogës.”

Po më pas?

Ç’ndodh kur kjo ndjenjë euforike zhduket? Sipas Ted Huston në Universitetin e Teksasit, shpejtësia me të cilën përparon kjo ndjenjë, përcakton suksesin përfundimtar të marrëdhënies. Ajo që zbuluan ishte se sa më e gjatë faza kur partneri “vjen rrotull”, aq më të fortë janë marrëdhëniet afatgjata .
Ndjenjat e dashurisë pasionante, megjithatë do ta humbasin fuqinë e tyre me kalimin e kohës. Studimet kanë treguar se dashuria pasionante zbehet shpejt dhe zhduket pas dy ose tre vitesh. Kimikatet përgjegjëse për “atë ndjenjë dashurie” (adrenalina, dopamina, norepinephrine, phenylethylamine, etj) zvogëlohen. Papritmas dashuria juaj gjen gabime. Pse ai ose ajo ka ndryshuar, mund të pyesni veten. Në fakt, ndoshta partneri juaj nuk ka ndryshuar fare, por kjo ndodh vetëm se ju tani jeni në gjendje për ta parë atë racionalisht, ndryshe nga pamja përmes hormoneve verbuese të pasionit dhe dashurisë pasionante. Në këtë fazë, marrëdhënia në çift është mjaft e vështirë, ose përfundon.
Nëse marrëdhënia mund të përparojë, atëherë kimikate të tjera si Endorfina, për shembull, janë ende duke siguruar një ndjenjë të mirëqenies dhe sigurisë. Përveç kësaj, oksitocina lirohet ende, kur keni marrëdhënie seksuale, që prodhojnë e ndjenjat e kënaqësisë. Vasopressin gjithashtu vazhdon të luajë një rol në vazhdim.

A jemi qëniet e vetme që dashurojmë?

Vetëm tre për qind e gjitarëve (përveç species njerëzore) formojnë marrëdhënie “familjare” siç bëjmë ne. Miu i fushës është një kafshë e tillë. Ky mi fushe preferon ta kalojë kohën me partnerin ndryshe nga gjitarët e tjerë, madje shkojnë në ekstrem duke shmangur shoqërimin me minj të gjinisë së kundërt.
Kur ata kanë pasardhës, çifti punon së bashku dhe kujdeset për ta. Ata shpenzojnë orë të tëra me njëri-tjetrin. Studimet përpiqen për të përcaktuar përbërjen kimike që mund të shpjegojë pse miu i fushës formon këtë marrëdhënie monogame, kur i afërmi i tij, miu kodrinor, nuk e ka.
Sipas studimeve nga Larry Young, një studiues social në Emory University, ajo që ndodh është se tek të afërmit e miut të fushës, ashtu si njerëzit, lëshohen hormonet oxytocin dhe vasopressin. Sepse miu i fushës ka receptorë të nevojshme në trurin e tij për këto hormone në rajonet përgjegjëse për shpërblim dhe përforcim. Kjo lidhje është për atë mi fushe të veçantë të bazuar tek të nuhaturit. Si përforcim të mëtejshëm, lëshohet dopamina në qendrën e trurit kur ata bëjnë seks, duke e bërë eksperiencën të kënaqshme dhe për të siguruar që duan të bëjnë atë përsëri. Për shkak të oxytocin dhe vasopressin, ata duan të kenë seks me të njëjtën mi fushe.
Ndërsa miu kodrinor nuk ka receptorë për oxytocin ose vasopressin në trurin e tij, prandaj këto kimikate nuk kanë asnjë efekt dhe ata mund të qëndrojnë vetëm një natë me partnerin e tyre. Përveç këtyre receptorëve, të dy llojet e minjve janë të njëjtë në përbërjen e tyre fizike.
howstuffworks.com | Lee Ann Obringer/100revista

Mënyra si flenë partnerët, zbulon marrëdhënien


Ngandonjëherë, të flini, nuk do të thotë thjesht të bini në çlodhje totale të trurit dhe trupit, por tregon edhe mënyrën se si e konsideroni atë që është shtrirë në krahun tuaj.[/pullquote_right]
Nëse deri tani e keni parë gjumin vetëm si një prej elementëve të rëndësishëm të jetës suaj, i cili ju shërben për të çlodhur trupin dhe mendjen, për të rigjeneruar idetë apo forcat fizike dhe kaq, që prej këtij momenti do t’ju duhet të riorganizoni mënyrën tuaj të të menduarit mbi gjumin. Në fakt është shumë më shumë se thjesht një praktikë jetike, e përcaktuar dhe e domosdoshme. Gjumi, sipas studimeve të ndryshme, tregon edhe personalitetin. Kështu listës së gjatë të gjërave që përcaktojnë personalitetin tonë, si mund të jetë veshja, ushqimi, si kalohet koha e lirë, etj., shtojini edhe qëndrimin tuaj në krevat gjatë orëve të natës. Si kuptohet kjo? Mënyra se si flemë në krevat, veçanërisht nesë jemi dy, përcakton edhe karakterin e marrëdhënies sonë në çift. Pozicioni me të cilin shtrihemi, apo flemë thuajse gjatë gjithë natës, sipas studiuesve thotë shumë mbi mënyrën se si bashkë me partnerin, kemi ndërtuar marrëdhënien tonë, se si e konsiderojmë njëri-tjetrin, apo si sillemi në situata të ndryshme.Me shpinë ndaj njëri-tjetrit, të përqafuar, apo edhe thjesht ne kontakt me dorën, e fjetura jonë rrëfen shumë. Mund të mos e keni ditur, por pikërisht pozicioni juaj në raport me partnerin gjatë gjumit, flet shumë. Kështu nëse keni menduar se në gjumë njeriu është më i pafajshëm se askund tjetër dhe si asnjëherë, rimendojeni, pasi edhe këtu ka shumë për të thënë.

 Marrëdhënia juaj, si dy futbollistë

Ky lloj pozicioni i gjumit parashikon të ndenjurin pranë njëri- tjetrit, të shkëputur, por gjithësesi të lidhur vetëm nëpërmjet një pike, këmbës. Kuptimi i kësaj mënyrë të të fjeturit gjumë është se marrëdhënia juaj është e njejtë me atë të futbollistëve në fushën e sportit, ju mjafton vetëm të preken me majën e këmbës, kaq është më se e mjaftueshme për t’u ndjerë të sigurtë gjatë gjumit me partnerin tuaj. Në këtë lloj marrëdhënie të dy partnerët janë shumë të zënë me jetët e tyre, e megjithatë të rigjehen natën gjatë gjumit, ku secili rehatohet individualisht, por pa harruar partnerin në krah,nëpërmjet këtij kontakti vetëm me majën e këmbës, është maksimumi për ta. Ky pozicion gjatë gjumit, është tipik për ata të cilët nuk duan të përfshihen shumë në një marrëdhënie.

Përqafimi i dy të dashuruarve

Është një prej mënyrave të të fjeturit gjumë tipike për dy të dashuruar të cilët as gjumin nuk e bëjnë dot pa njëri-tjetrin. Parashikon që koka e saj të mbështetet në shpatullën e tij dhe nga ana tjetër dora e saj të jetë mbi trupine  tij. Një mënyrë të fjeturi romantike, edhe pse pak e rehatshme. Sipas studiuesve, një gjumë i tillë, tregon se në këtë marrëdhënie, mashkulli superior, kërkon të ketë gjithnjë në mbrojtje partneren e tij, duke mos e lënë të ikë as në gjumë. Është një mënyrë të treguari, përmes gjumit, kontrollin. Megjithatë duhet pasur kujdes, të mos kalohet në mani.

Marrëdhënia juaj, si ajo e dy lugëve

Në këtë rast, shpina e saj është mbështetur në gjoksin tuaj, ashtu sikurse mund të rrinë dy lugë në sirtar. Kjo mënyrë e të fjeturit, tregon shumë mbi perspektivat tuaja të së ardhmes. Me sa duket, martesa është një gjë e vogël, krahasuar me të gjitha planet e bukura që keni vendosur të bëni sëbashku me partnerin tuaj. Partneri i cili mbështjell tjetrin në këtë pozicion të fjeturi, me sa duket tregon se e ka më përzemër raportin dhe kërkon ta mbrojë atë me çdo kusht. Por nga ana tjetër, “i përqafuari” është më i ndjeshëm. “Lugët”, apo ndryshe në këtë rast ju,nuk shkojnë për të fjetur kurrë të mërzitur me njëri-tjetrin dhe përgjithësisht, sipas studimeve, ky është pozicioni i gjumit i cili është karakteristik për dy vitet e para të marrëdhënies në çift.
Është një prej mënyrave për të treguar afeksion edhe gjatë periudhës kur truri dhe trupi duhet të pushojnë për t’u shplodhur. Sipas një çifti të tillë, ushqimi dhe raporti seksual janë dy bekimet e jetës.

 Të ndryshmit

Sipas karakteristikave të mënyrës se si flini, kjo tip marrëdhënie, parashikon që njëri prej jush fle me kurriz, duke vendosur vetëm njërën dorë mbi trupin e tjetrit. Dora përgjithësisht është e mbledhur si një grusht. Domethënia e kësaj mënyre të të fjeturi është e veçantë. Ajo tregon shumë për marrëdhënien tuaj edhe në jetën e përditshme. Jeni përgjithësisht tipa që shpesh edhe mendimet i keni të kundërt me njeri-tjetrin, ose më e pakta të ndryshëm. Duke qenë në një marrëdhënie të tillë, jeni shpesh në kërkim të kompromiseve me njëri-tjetrin. Detajet e fshehura të kësaj mënyre të të fjeturi, apo të vendosjes së partnerëve gjatë gjumit të përbashkët, tregojnë për mosmarrëveshje të shumta, ndonëse jo të rrezikshme për raportin.

 Të veçuarit

T’ju zërë gjumi në këtë mënyrë do të thotë t’i ktheni shpinën partnerit dhe të mos preokupoheni farë nëse tjetri është duke fjetur apo jo. Të njejtën gjë bën edhe ai me ju. Pra të dy jeni me shpinë ndaj njëri-tjetri, secili për hesapin e tij. Ky pozicion tregon për dy njerëz të veçuar, që kërkojnë me çdo kusht hapësirën e duhur për veten brenda në marrëdhënie, madje shpesh janë edhe të distancuar nga vendimet që marrin. Të dy kanë interesa të ndryshme, duke filluar që nga gjërat më jetike, e duke përfunduar tek preferencat për kohën e lirë. Lind pyetja se si arrin një çift i tillë të mbijetojë? Përveç shumë gjërave të ndryshme që përbëjnë interesat e tyre, ata dijnë të vlerësojnë diversitetin si në mendimet e tjetrit, po ashtu edhe në mënyrën e jetesës, ndaj duke e vlerësuar këtë fakt, gjejnë gjithnjë diçka interesante tek partneri. Ndonëse në mbrëmje i kthejnë shpinën njëri-tjetrit, ditën interesohen për veprimtaritë e veçuara që secili bën për llogari të vet./100revista

Google+ Followers